Rätt belysning ger bättre prestationer på jobbet

januari 22, 2022 | Belysning | alonso.ramos

Ljus är en viktig del av våra liv. Det kan påverka oss positivt, förutom att det gör det möjligt att se vad vi håller på med. Under vinterhalvåret kan vardagen vara jobbig, mycket på grund av allt mörker. Men det finns en hel del du kan göra för att kompensera. Framför allt är det viktigt med rätt belysning på arbetsplatsen. Inte bara under vinterhalvåret, men hela året om.

Varför du ska satsa på bra belysning?

Det låter som en självklarhet men om du inte ser ordentligt blir du stressad. Tillräckligt med ljus för att kunna jobba är därför grunden. Men ljus är så mycket mer än ett lysrör i taket. Det gäller att planera ljussättning på jobbet för allas skull. Medarbetarna kommer att må bättre, men även prestera mer. Så det är viktigt för alla parter att satsa på bra belysning.

Till att börja med är det viktigt att låta mycket dagsljus komma in på arbetsplatsen. Egentligen är det inte bara ljuset som är viktigt, utan fönster som tillåter dig att se ut över omgivningarna. Det är avslappnande för själen, så att säga. Samtidigt som du automatiskt har ett grepp över vilken tid på dagen det är, eller annat som du kan läsa av där utifrån.

Men alla vet att det naturliga ljuset spelar in på hur du mår. Så planera kontorslandskapet enligt fönstrens placering. Gärna med bra skydd mot allt för mycket ljus eller värme. Samtidigt är det viktigt att kombinera naturligt dagsljus med lampor och annan belysning. De gör det enklare att utföra dina arbetsuppgifter samtidigt som kroppen känner av den naturliga dygnsrytmen. Det spelar en större roll än du tror, och gör alla mer effektiva.

Ökad produktivitet med rätt belysning

Till att börja med är allmänbelysningen en viktig detalj. Det ska inte vara allt för stor skillnad mellan det övriga rummet och din arbetsstation, eller skrivbord. Kontraster är jobbiga i längden, och de flesta tillbringar många timmar på jobbet. Så både vilken sorts lampa du har i taket, samt styrkan och vinklingen är något att se över.

Sedan behöver du personlig belysning, det som gör att du ser vad du har för händerna. Här är det viktigt att kunna reglera både styrka och vinkel, så att du hela tiden har tillräckligt med ljus. Många står upp och jobbar en del av dagen, och då måste lampan följa med. Sedan kanske du har olika arbetsuppgifter. När du skriver under ett kontrakt behöver du inte samma sorts belysning som när du sitter framför datorn.

För att förstå hur viktigt det är med bra belysning kan du tänka på hur du upplever motsatsen. När det inte är väl planerat och belysningen inte har anpassats till medarbetarna. Hur du spänner axlarna och böjer dig framåt för att se bättre. Eller hur lampan som lyser direkt i ögonen gör dig trött och irriterad. Många får huvudvärk direkt efter lunchen, för då har de nått sin gräns. Med andra ord blir du mer produktiv och mår bättre när belysningen är anpassad till ditt arbete.

Var ska lampan stå?

Så det är uppenbart att ljuskällan måste vara reglerbar. Kanske inte det allmänna ljuset, det är ju för hela lokalen. Men annars är det viktigt att kunna flytta på lampor och lysen, för du sitter ju inte på exakt samma ställe hela dagen. I alla fall bör du ändra på din position lite då och då. Kanske stå upp och jobba någon timme, för att sedan sätta dig ner igen.

Till att börja med är det bäst att ställa lampan till vänster om den som är högerhänt och tvärtom ifall du är vänsterhänt. Tanken är att handen inte ska skugga ljuset, utan att det verkligen når fram till det du håller på med. Se också till att skärmen är något under ögonhöjd så att du inte får ljuset direkt i ögonen. Det bör heller inte störa någon annan. Alla de här till synes små detaljerna gör stor skillnad.

Men det räcker ju med att lära sig till en början, sedan blir det automatiskt att anpassa lampan vartefter du rör på dig. En annan fråga är om skärmen ska vara symmetrisk eller asymmetrisk. Svaret är att det beror på hur mycket ljus du behöver. Asymmetrisk belysning sträcker sig över en större yta, medan det symmetriska ljuset koncentreras och blir starkare på en begränsad yta.

Hur du blir mer effektiv av god belysning

Det läggs stor vikt vid ergonomiska lösningar för kontoret. Men det är inte alltid som man tänker lika mycket på synergonomi, ett begrepp som borde få större plats på dagordningen. Det handlar om relationen mellan belysning och arbetsskador. Du kan nämligen bli utsliten eller må dåligt om inte ljuset är rätt. För många är det väldigt jobbigt att klara av sina arbetsuppgifter. Helt enkelt för att de inte har tillräcklig eller rätt sorts belysning.

Om det är mörkt i lokalerna där du arbetar blir du trött. Det beror inte bara på att det är svårt att se ordentligt. Utan det har även en fysisk orsak, kroppen producerar nämligen melatonin när det är dunkelt omkring den. Ett hormon som gör dig trött och sömnig. Vänder du på situationen och har en lokal med tillräcklig ljussättning så blir alla piggare och orkar med mer. Men det måste vara balanserat, ett trivsamt ljus som är starkt nog för uppgifterna. Det ska inte blända eller vara allt för starkt. Lagom är alltid bäst.

Många företag får kasta stora mängder produkter eller är inte lika effektiva som de skulle kunna vara. Anledningen är att vissa arbetsmoment kräver precision och noggrannhet. Men om de anställda inte har tillräckligt med lyse är det lätt hänt att de gör misstag. De kanske missar någon liten detalj som är nödvändig för helheten. Därför är det bättre att investera i bra lampor och
belysning.

Kontrollera din arbetsplats

Egentligen borde belysningen ges större vikt vid inspektioner. För de är en viktig del av arbetsmiljön. Om du anser att det behöver rättas till kan du själv kontrollera din arbetsplats och rapportera det. Tänk i alla fall över din egen arbetsstation och se om du har tillräckligt med ljus. Helst ska det vara en kombination av dagsljus från fönstren, allmän belysning uppe i taket samt punktbelysning vid behov. Människor är inte maskiner.

Men faktum är att alla jobbar bättre, och är därmed mer effektiva, när de har tillräckligt med lyse. Det är något som en arbetsgivare bör ta fasta på. För alla vill ju få ut så mycket som möjligt från sina investeringar, och personalen är en sådan. Du vill inte klämma ut så mycket du kan från dina medarbetare. Men det är inte heller fel att tillrättalägga arbetsplatsen så att de presterar bättre.

Speciellt inte när du tänker på att det är bäst för alla. Många arbetsgivare satsar verkligen på personalen, mycket mer än tidigare. De försöker skapa en atmosfär som är trivsam, både på ett personligt plan och rent praktiskt. Ljusa lokaler med ljuddämpande effekter, den så viktiga fruktkorgen, kickoffs och olika förmåner. Och även bra belysning.

Produktiva arbetsplatser där alla trivs

Det är en grundläggande sanning att du behöver ljus för att existera. Och ännu mer lyse om du vill göra något speciellt. Speciellt för de som jobbar med precision, där varje liten millimeter kan göra skillnad. Men även en helt vanlig kontorsarbetare. Med rätt lyse kan du åstadkomma så mycket mer.

När ett företag satsar på synergonomi och vanlig ergonomi märker de ganska snabbt resultaten. Antalet sjukskrivningar minskar, till exempel. För när folk sitter bra och kan se ordentligt så blir de inte lika trötta. De får inte ont i axlar och rygg, utan kan sitta en hel arbetsdag och jobba. Alternativt stå upp eller göra något annat, men de orkar i alla fall med sina uppgifter.

Belysning har även en psykisk faktor. Det redan nämnda dagsljuset är enormt viktigt. En del arbetsplatser har skaffat speciella lampor som härmar det naturliga ljuset. Särskilt viktigt i de norra delarna av landet där solen håller sig borta en stor del av året.

Men även vanliga lampor spelar in på ditt humör. Det gäller att balansera behovet av att se tillräckligt med känslan av trivsel. Rätt riktade lampor med bra glödlampor kan ge dig den effekten.

Rätt belysning är ett måste

Så om du inte redan har gjort det bör du verkligen se över din belysning. Det är viktigt att satsa på de rätta lösningarna. För då får du inte bara personal som trivs på jobbet, utan det blir också mycket mer effektiva och produktiva. Alla är överens om vikten av väl planerad belysning. Hela året om behöver du bra belysning. Inte för stark, utan precis lagom för uppgifterna.

Det är bra att tänka på att en investering i belysningen kommer att ha ett direkt inflytande på prestationerna. Det är med andra ord något du absolut inte vill skjuta upp. Ta tag i situationen redan idag genom att inspektera din arbetsplats och se var du kan förbättra belysningen. Ökad produktivitet och personal som trivs är de bästa mål du kan ha.

Related Posts

No data found.