Stå och arbeta

Stå upp och arbeta med höj och sänkbart skrivbord

juli 28, 2019 | Höj- och sänkbart skrivbord | Jenny Nord

Se till att sätta hälsan i första rummet

stå upp och arbeta
Det senaste 200 åren har vårat rörelsemönster ändrats markant. WHO (World Health organisation) rekommenderar att man ska vara aktiv minst 30 minuter om dagen, och endast 1% av Sveriges befolkning når upp till den rekommendationen. Det är inte så många, så varför inte passa på att träna på jobbet?

Träna på jobbet tänker du, hur ska jag hinna med det?

Men det behöver inte vara så svårt, små förändringar hur du arbetar kan ge stora effekter på sikt.

Det är faktiskt sant. En sån skillnad kan vara att välja att stå upp och arbeta. När vi rör oss ökar blodflödet till hjärnan, vilket är en av de positiva fördelarna med regelbunden fysisk aktivitet.

I vår allt mer digitaliserade värld som för många präglas av stillasittande, antingen på jobbet eller i skolan, kan därför små förändringar i vardagen på sikt göra stor skillnad.

Hälsoeffekter:

Det har visat sig att det kan motverka både övervikt, diabetes typ-2, hjärt-och kärlsjukdomar, men även cancer, värk och smärta. Och det ökar även vår koncentrationsförmåga.

Stå upp och arbeta några timmar under dagen har i studier visats att fettförbränningen ökar så pass att du faktiskt kan gå ner ett par kilo i vikt på ett år.

Att köpa ett Höj- och sänkbart skrivbord handlar inte bara om att stå eller sitta som många tror.

Prioritera stående

Men att regelbundet prioritera en stående arbetsställning har även i studier visat sig öka våran produktion av ”må-bra-hormon”, dopamin. Vilket ökar vårat välbefinnande.

När vi får ett ökat blodflöde till hjärnan (som är ett resultat av rörelse) påverkas vår koncentrationsförmåga och leder till att vår exekutiva förmåga, dvs förmågan att planera och utföra olika uppgifter, förbättras.

Den som sitter stilla i fyra timmar om dagen löper nästan 50% större risk att dö i förtid, jämfört med den som bara sitter stilla i två timmar om dagen.

När du står upp och arbetar får kroppen automatiskt en bättre hållning:

”Gamnacke” är ett begrepp. Det är en typ av nackbesvär som du som ofta och länge sitter framför en bildskärm med kutande rygg, hopdragna axlar och framskjuten haka kan få.

Det är en vanlig men felaktig arbetsställning som nog dom flesta kan känna igen som sitter framför en skärm en hel dag.

Men det här kan ganska snabbt ge signaler i form av ömhet, stelhet och i värsta fall kronisk värk i nacke, axlar och huvud.

Om kroppen

Huvudet väger ca 5-6 kg så du kan ju tänka dig själv vilken påfrestning det blir för kroppen i den ställningen.

I optimala fall ska huvudet ha sin position ovanför kotpelaren och öronen ovanför axlarna.

Gamnacke kan alltså på sikt leda till både kronisk smärta, domningar i armar och fingrar och även påverka andningen negativt.

Käkproblem, tinnitus och huvudvärk är andra negativa effekter. Listan kan göras lång,

Fördelar att stå upp

Att stå upp och arbeta har därför som sagt många fördelar. Du kan läsa mer i artikeln

ergonomin viktig för hållningen.

”Det är inte alltid de stora valen som gör helheten.

Ofta behöver man se att de små valen vi gör på sikt, med         (Centrera)

största sannolikhet är de som kommer att ge störst resultat”

För företag finns mycket att vinna genom att bidra till medarbetarnas hälsa:

Produktiviteten ökar, de anställda mår bättre såväl på som utanför arbetet och kostnader för sjukskrivning reduceras.

Exempel:

En anställd som tjänar 27.000kr/månad med en sjukskrivningskostnad på 10%, dvs 2.700kr/ dag i

1-14 dagar uppgår alltså till ca 37.000kr.

Varför inte istället lägga dom pengarna på en ergonomiskt utformad arbetsmiljö? Det blir billigare i långa loppet. Plus att dina anställda får förbättrad hälsa på köpet.

Små åtgärder, stora vinster:

-Fördelarna är så många med att stå upp och arbeta. Alla som arbetar i någon form av kontor borde ha tillgång till höj och sänkbara skrivbord.

Samtidigt ska ju betonas att det är ju inte förbjudet att sitta ner, men se till att göra även det i en ergonomiskt korrekt kontorsstol. Vi har många bra stolar att erbjuda som passar sig extra bra till ett höj och sänkbart arbetsbord.

Bra stolar för en aktiv sittställning

Vi kan rekommendera bl.a.  HÅG Capisco 8106, 8107 eller backapp 2.0

Vi har även andra passande produkter som en balansbräda eller en ståmatta som kan vara ett bra komplement. Du hittar och läser mer om dom på våran hemsida.

Så, några punkter att tänka på vid ditt höj och sänkbara skrivbord:

  • Börja försiktigt, tänk på att din kropp måste vänja sig vid att stå upp och arbeta. Trappa upp allteftersom din kropp vänjer sig.
  • Stå rakryggad och sträck på dig.
  • Stå alltså inte och balansera på ett ben. Här kommer balansbrädan eller ståmattan väl till pass, som hjälper dig att fördela vikten och belastningen.
  • Ställ in rätt höjd på ditt höj och sänkbara skrivbord. Armbågarna ska vara i en 90 gradig vinkel och armarna ska vila mot bordet.
  • Kan man som arbetstagare kräva ett höj och sänkbart skrivbord? Ja det kan du göra. Enligt Arbetsmiljöverket ska alla med ett stillasittande jobb kunna variera sin arbetsposition då det finns risk för belastning skador. Har du inte ett stillasittande arbete, men har besvär med att sitta, kan du ha rätt till ett höj och sänkbart skrivbord om du har läkarintyg.

Vad bör man tänka på när man skall köpa ett höj- och sänkbart skrivbord?

Man ska alltid se till att bordet har 2 stycken motorer, ett i vardera ben i stativet. Viktigt är också att stativet är justerbart i sidled. Annars kan man inte byta bordsskiva vid ett senare tillfälle på ett enkelt sätt. Billiga bord har oftast 1 motor och ett fast stativ som inte går att justera efter olika storlekar på bordsskivor. Ibland kan man även hitta skrivbord med 2 motorer men fast stativ.

Slaglängd

Nästa sak man bör tänka på är vilken slaglängd stativet skall ha. Vi rekommenderar att personer över 195 cm skall ha ett stativ som har den längre slaglängden 650 mm. I normala fall passar normalstativet 500 mm slaglängd det allra flesta fallen. Det är även en onödig kostnad att betala för.

Dock är en rekommendation att alltid ha några bord med den längre slaglängden 650 mm för att täcka in eventuellt långa personer på kontoret.

Lyftkraft

Lyftkraften är endast viktigt i det avseende att bordet inte behöver arbeta lika mycket som ett bord med mindre lyftkraft. Det går att jämföras med en bil med en liten motor som måste ”slita” mer för att köra runt med.

Är ni behov av mindre djup på skrivborden så tänk på att köpa till mindre fötter. Standard är 700mm om bordsskivan är 800mm.

Vid större skrivbord rekommenderar vi ett tre pelarstativ istället. Det hittar du här

Rekommendationer

Vi har flera prisvärda höj- och sänkbara skrivbord som vi rekommenderar. Vill har även små skrivbord som kan passa istället. Vid en begränsad budget brukar vi rekommendera att man kostar på en ergonomisk kontorsstol. Vi kan skräddarsy alla storlekar på bordsskivan utan att det kostar en massa extra.

Skall man ställa flera skrivbord tillsammans har vi några varianter som sitter ihop 2 stycken stativ så slipper man fötterna på golvet. Det blir väldigt snyggt designmässigt.

Kontakta oss gärna

Tveka inte att kontakta oss om ni behöver hjälp att välja rätt skrivbord, färger, kantlister, håltagning eller annat. Det går att göra otroligt fina bord utan att kostnaden skenar iväg alltför mycket.

Hoppas du blev lite klokare på denna information och lycka till med att skapa en ergonomiskt utformad arbetsplats miljö som kommer gagna både dig och dina medarbetare att stå upp och arbeta.

Related Posts

No data found.