Inredningshjälp kontorslandskap

Så skapar du en behaglig ljudmiljö

april 10, 2022 | Skärmväggar och Ljudabsorbenter, Tysta rum | alonso.ramos

Ljud är något som finns konstant i våra liv. Från det du vaknar på morgonen med en väckarklocka, fram till nyhetssändningen innan du går och lägger dig. Det är en helt normal företeelse under dagen, och något som de flesta inte tänker närmare på. Men ljud, och framför allt för mycket av det, kan påverka oss negativt. Att bli störd av för mycket ljud är normalt. När alla pratar på samma gång eller du sitter i närheten av en flygplats. Men ibland är det inte högt ljud som stör allra mest, utan det är ett konstant bakgrundssorl som det ofta blir på ett kontor. Någon som pratar i telefon, en annan som knappar på datorn, en kollega som drar ut stolen och en annan som rör om i kaffekoppen. Hela tiden är det ljud omkring dig och du är inte alltid medveten om vad som händer.

Risk med störande ljud

Du kanske inte ens märker att det är bullrigt runt omkring dig. Inte förrän du inser hur ofta du förlorar koncentrationen. Samt hur lång tid det tar för dig att komma tillbaka igen. Buller är inte bara höga, farliga ljud, utan kan även vara ett konstant sorl eller andra ljud. Förutom att det är svårt att koncentrera sig kan det även vara svårt att bli hörd. Om du har en mjuk och låg röst är det inte så lätt för dina medarbetare att hänga med. Allt det här kan skapa spänningar. Även mellan personer, med svåra skiljaktigheter som ett resultat. Alla blir mindre effektiva, för din tankegång avbryts ju hela tiden. Det gör det svårt att bli klar med dina arbetsuppgifter i god tid, vilket kan leda till stress. Med andra ord är ljud, och framför allt då buller, något du bör ta på allvar. Framför allt bör alla kontor se över sin miljö och komma fram till en lösning som minskar buller och ökar trivseln.

Hur du kan skapa en behaglig ljudmiljö

Det kan verka komplicerat att förbättra ljudmiljön på ett stort företag. Många jobbar i mer eller mindre öppna kontorslandskap, och då blir det lätt bullrigt. Men det finns en hel del du kan göra för att göra situationen mer tillrättalagd för effektivt arbete. Ett första led mot bättre miljö är att satsa på rätt material. Vad behövs för att sänka volymen, så att säga?
Textiler absorberar ljud helt naturligt. Så när du har gardiner och soffor runt om på kontoret har du redan kommit en bit på vägen. Mattor är något annat som absorberar ljud, och som med fördel kan installeras där folk ofta passerar.

Dels är de ljudabsorberande, men hindrar även att buller uppstår. Det är dock viktigt att tänka på vikten av att hålla dem rena, och att en del faktiskt är allergiska. Något annat som är viktigt är själva konstruktionen av rummet. Ljuddämpande eller absorberande material i taket och väggarna kan göra stor skillnad. Det finns plattor du kan sätta upp i taket som är gjorda av speciella material. Skärmar som hindrar ljudet från att färdas mellan de olika skrivborden är något annat som ett stort antal arbetsplatser inte klarar sig utan. De fungerar inte bara som ett visuellt skydd, men fångar även upp en hel del oväsen.

Sedan har du naturligtvis tysta rum eller Framery små bås. De är som mikrorum där du kan gå in och stänga dörren om dig. Utan att behöva bygga om kontoret eller ljudisolera alla rummen. För det är redan gjort, båset monteras bara på plats och du kan använda det direkt. De är inte stora, men väldigt effektiva. Här kan du vara ensam eller ha ett möte med flera personer. Ingen hör vad du säger och du störs inte av sorlet utanför. Eftersom de har stora fönster känns det inte instängt, och du kan direkt se om de är lediga. På riktigt upptagna kontor brukar man få boka in de här rummen, för att vara helt säker på att kunna ha det där så viktiga mötet utan att bli störd av andra.

Related Posts