HÅG_Capisco_8106_8107_Interior

Aktivt sittande med Håg Capisco – sitt och träna samtidigt

augusti 2, 2019 | Kontorsstolar | Jenny Nord

Sitsen är A och O

För mycket stillasittande kan ha negativa effekter på hälsan och framför allt ge ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar. En viktig orsak är att när du sitter förblir musklerna passiva under en längre tid och dom reglerar blodsocker och blodfetter och påverkar dom negativt.

Du kan även drabbas av dålig blodcirkulation om du sitter mycket på fel sätt. Vilket du kan märka av i form av svullna ben, kalla händer och fötter, ständig trötthet och domningar i händer och fötter.

Och med samma arbetsställning timme efter timme så riskerar vi både att drabbas av värk och förslitningsskador.

Vi har lösningen på ditt problem! Skaffa en sadelstol

HÅG Capisco kontorsstol är en sadelstol, sittdelen är inspirerad av en ryttares sadel och sittposition vilket är idealiskt för att aktivera hela kroppen medans du jobbar. En ryttare ska sitta rätt upp och ner på sittbenen och ha känslan av att landa på fötterna om hästen plötsligt försvann under honom. Ryttaren jobbar ju hela tiden med att hitta sin egen tyngdpunkt och med en sadelstol får du samma sittställning. På så sätt tränas ryggen under tiden som man arbetar sittande.

HÅG Capiscon är så bra utformad att du kan välja på en mängd olika sittställningar. Dels kan du sitta som vanligt framåt eller så vänder du helt på stolen och får en vilsam ställning med stöd för magen. Du kan även sitta på sidan vilandes mot dom inbyggda armstöden.

Rätt position

neutralryggrad
neutralryggrad

Den positionen som ryggraden har här              

Är den mest fördelaktiga när vi belastar kroppen, om man vill minska risken för skador. I den här positionen så är ryggen som mest stabil och klarar därför av större krafter.

Sittande eller ståsittande där rörligheten i stolen hela tiden stimulerar ryggradsmuskulaturen, bålen och benen är därför en utmärkt arbetsställning. Det är samma träningsprincip som när du tränar bålstabiliteten med en pilatesboll.

Varva med att stå och jobba. Då kan ett höj och sänkbart skrivbord en ståmatta eller en balansbräda vara perfekta komplement.

Aktiva stolar

Intresset för aktiva stolar har ökat snabbt under de senaste åren, med den inbyggda ”obalansen” som tvingar musklerna att aktivera sig medans du sitter så blir hållningen bättre eftersom bäckenet stärks.

När dom inre bålmusklerna jobbar, stimuleras blodcirkulationen samt energi och kaloriförbrukningen. Du blir piggare och mer produktiv på jobbet.

Många som lider av ryggsmärtor säger att smärtan minskar om de regelbundet använder en balansstol.

En sadelstol uppmanar till en ergonomisk sittställning.  Inom sjukgymnastiken är just hållningen en viktig komponent man arbetar med för att minska smärtproblematiken och öka välmåendet. En god hållning minimerar riskerna för olika typer av belastningsbesvär.

Vad innebär en bra hållning då?

Det finns ingen perfekt hållning, då det inte finns två personer med identisk hållning. Däremot finns det en poäng att sträva mot att hålla kroppen längst med lodlinjen. Förutsatt att detta görs med minsta möjliga energiåtgång.

En idealisk hållning är när det finns en skelett-led-muskelbalans som skyddar kroppens stödjestrukturer mot skada eller överansträngning. En position där viktfördelningen är jämn över kroppen, så att ingen struktur utsätts för mer stress än någon annan.

Ungefär som att en arkitekt måste ha gravitation och viktfördelning i åtanke när man ritar en byggnad. För precis som ett hus med en dålig grund kommer en kropp med dålig hållning vara mindre tålig mot den yttre stressen vi påverkas av varje dag, månad och år genom livet.

En dålig hållning kommer på sikt att leda till en mängd olika problem såsom:

  • Trötthet
  • Huvudvärk
  • Ryggont
  • Muskelstramhet osv.

I genomsnitt har alla i arbetsför ålder, fem sjukdagar per år på grund av ryggsmärta som orsakats av dålig arbetsställning. Så skaffa en sadelstol och undvik att bli en del av den statistiken. Glöm inte att komplettera med t.ex ett höj och sänkbart skrivbord för att uppnå ultimata sittpositionen för dig och dina medarbetare på jobbet.

Bålstabilitet

Bålstabiliteten är viktig för en bra kroppskontroll. Bålen består av: mage, rygg, bäcken och skuldror som transporterar kraften i armar och ben till ryggraden.

Bålen fungerar alltså som navet i ett cykelhjul.

Designen

Allt detta har Peter Opsvik med kollegor tänkt på när dom designat denna sadelstol. Den har  dels justerbart sittdjup, sitthöjd och justerbar ryggstödshöjd. Och med den unika Balanced Movement Mechanism, en balanserad följsam gungfunktion som tillåter dig att gunga både framåt och bakåt (den  är både juster och låsbar.) får du ett dynamiskt sittande och stimulerar muskulaturen genom stolens egna förmåga till rörlighet.

Stolen finns i olika modeller. Den levereras alltid med sits och ryggstöd, modell HÅG Capisco 8106. Men du kan även t.ex lägga till nackstöd då modellen heter HÅG Capisco 8107. Läs mer på våran hemsida om dom olika modellerna.

Material

 Du kan få din Capisco i en mängd olika tyger och färger. Ett tyg, xtreme crépe, är tillverkat i 100% återvunnen polyester t.ex. Kan ju vara ett alternativ för dig som alltid har miljön i åtanke. Den finns även i konstläder och riktigt läder.

Skulle man vilja göra sin stol ännu mer unik, finns det också en dekorsömnad man kan välja till, finns i 10 olika färger.

Peter Opsvik

Peter Opsvik är en norsk inredningsarkitekt och möbelformgivare. Han och hans designteam Flokk finns i hjärtat av Oslo. Sedan 1970 har han arbetat som frilansande möbeldesigner och har inriktat sig särskilt på förhållandet mellan kroppen och stolen. Dom har samarbetat med HÅG sedan 1974.

Även om det är Peter som kommer med dom flesta ”basic” idéerna, så är det som ett team dom utvecklas till färdig produkt.

Opsvik har deltagit i en rad utställningar både i Norge och utomlands och har mottagit flera utmärkelser. Så man förstår att Capiscon är väl genomarbetad både som idé och i sitt utförande. Den säljs dessutom i över 100 000 exemplar per år, så det är en väldigt populär stol.

Hoppas att du nu känner att du har lite mer kött på benen om du väljer sadelstolen HÅG Capisco. Läs gärna mer på våran hemsida där även all information finns om materialval, och andra tillval, du kan även välja höjd på liftomat (hur hög eller låg sitthöjd man behöver) osv. Du kan alltid ringa eller maila oss med mer frågor och du är välkommen till vårat showroom på grevgatan 46, om du vill ha hjälp med utprovning av stolen. Är ni ett litet större företag som vill prova ut stolar kan vi även köra ut till er så ni kan prova på plats.

Related Posts

juli 17, 2019
Whiteboards

Varför aeron stolen är så populär

Sitsen är A och O För mycket stillasittande k...

Läs mer