Ergonomi Mousetrapper_Advance coral

Ergonomi

oktober 8, 2019 | Ergonomi | Jenny Nord

Vad, varför, hur? Vad innebär ergonomi?

Ergonomi innebär bra mycket mer än bara stolar och bord. Det finns mycket i en arbetsmiljö som kan utformas för att skapa bra ergonomi.

Vad är viktigt för er?

Vad är viktigt för er? Att dina medarbetare mår bra och att produktiviteten är på topp? Att  dina anställda är glada och nöjda och kommer och jobbar på en säker arbetsplats. Att du kan undvika arbetsrelaterade skador och slipper dyra utgifter för sjukskrivningar. Det är nog något dom flesta strävar efter att uppnå. Så att se över och förbättra ditt företags ergonomiska förutsättningar borde ligga högt på listan, då det kan bespara er en massa problem.

Varför är det viktigt?

Det handlar om att förebygga risker för ohälsa och undvika skador. Att utforma en arbetsplats så att de passar för de personer som använder den. I längden blir det billigare att anpassa arbetsplatsen för att undvika arbetsrelaterade belastningsskador, än att sätta in åtgärder i efterhand när skadan redan är skedd. Och du kommer få en mer välmående och produktivare personal.

Hur går man till väga?

Det är här vi kommer in i bilden. Vi har lång erfarenhet av att utforma ergonomiskt korrekta arbetsplatser. Vi kan erbjuda en optimal helhetslösning som är utformad för just erat företag. Vi har allt ni behöver! Från golv till tak. Allt för att ni ska få en så god arbetsmiljö som är möjligt, till det bästa priset. Vi täcker in ljud, ljus, arbetshöjd och klimat. Men även för att möjliggöra att personalen använder kroppen på rätt sätt.

Men vad är ergonomi då?

Ergonomi är nog ett begrepp dom flesta hört talas om idag. Men som sagt det innefattar så mycket mer än bara höj och sänkbara bord  eller ergonomiskt utformade kontorsstolar. Man skulle kunna säga att det omfattar hela miljön på din arbetsplats. Den ska vara skonsam för både kropp och själ så att säga. Allt ifrån vad ni arbetar i för ljudnivå till exempel, till att det ska vara estetiskt tilltalande för ögat också. Helheten kort sagt. Det främjar produktiviteten och minskar sjukdomsfall.

Det kanske låter kostsamt att satsa på, men i längden kommer det löna sig då du slipper en massa kortsiktigt insatta åtgärder för att bara sätta plåster på ett sår som redan uppstått. Det är alltid bättre att förebygga, plus att din personal kommer att känna en glädje och tillfredställelse att gå till ett jobb där man trivs och känner att ens överordnade har tänkt på ens mående långsiktigt.

Hur skapar man en ergonomisk arbetsplats?

Vad som är bra ergonomi beror ju på hur det ser ut på just eran arbetsplats. Det måste anpassas utefter just era förutsättningar. Man kan boka ett möte med oss, så kommer vi ut till er och ser över hur erat behov och budget ser ut. Sen kan vi även göra en 3D skiss på hur eran färdiga arbetsplats kommer att se ut. Vi lånar även ut möbler på prov om man är nyfiken hur en viss stol är att sitta på och så vidare. Vi mäter även ljud och ljus för att ni ska få dom bästa förutsättningarna för eran lokal.

Vi har allt från olika ljusarmaturer, till ljudabsorbenter för att skapa en lugn och produktiv miljö, till höj och sänkbara elektriska skrivbord, en mängd olika ergonomiska kontorsstolar till mattor, golv, ståmattor, olika lösningar för kablage och organisation till konstväxter, lounge möbler och så vidare. Som ni ser så täcker vi in hela spannet av dom behov man kan ha på en arbetsplats.

Vilka föreskrifter finns det?

Det flesta regler kring arbetsplatsens utformning  finns att läsa i Arbetsmiljöverkets föreskrift ”Arbetsplatsens utformning” AFS 2009:02. Där kan du finna gränsvärden för buller och luftkvalité liksom regler kring personalutrymmen, utrymningsvägar, larm och skyddsutrustning.

Ergonomi innefattar även hur du använder kroppen på ett riktigt sätt, till exempel hur du ska skjuta, dra, lyfta och bära. I föreskriften ”Belastningsergonomi” AFS 2012:2 finns regler och hjälp för hur arbetsplatser, arbeten och arbetsmiljöförhållanden ska ordnas och utformas så att risker för hälsofarliga eller onödigt tröttande fysiska belastningar förebyggs. Gå in på: www.arbetsmiljöverket.se där kan du läsa mer.

Olika aspekter av ergonomi

Vi arbetar allt mer stillasittande och vi är många som känner av värk i axlar, nacke och rygg. Det är ju inte bara det stillasittande arbetet som är enda orsaken. Många av oss sätter oss gärna i soffan eller sängen med laptopen när vi kommer hem också. Något som definitivt inte gynnar våra kroppar.

Av den anledningen är det viktigt att lära sig att sitta rätt, både på arbetsplatsen och hemma. Våra kroppar är helt enkelt inte gjorda för att sitta stilla i samma ställning timma efter timma, då kommer vi att utveckla kroniska skador i förlängningen på våra kroppar.

Därför är det viktigt att förutom att ha en ergonomiskt anpassad arbetsplats, även se till att röra på sig från och till eller byta arbetsställning. Det gynnar inte bara leder och muskler utan även hjärnan eftersom kroppen får nytt syre när ni rör på oss. Vilket gör oss både piggare och mer effektiva.

Så om själva arbetet är fysiskt ensidigt så är det viktigt att skapa variation på annat sätt. Du kan  byta arbetsställning och / eller ta en mikropaus på 15-20 sekunder av avslappning eller göra någon stretch-övning.

Hur funkar det med synergonomin?

Synergonomin är också otroligt viktigt. Att se dåligt när man arbetar kan leda till att man spänner sig och får värk i kroppen eller att man sitter och kisar. Du kanske måste sträcka på dig för att slippa bländas eller komma närmare vilket leder till att kroppen belastas fel.

Dåliga synförhållanden ökar också risken för olyckor både på grund av att man blir trött men man hinner inte uppfatta faromomentet i tid. Är ljuset bra mår vi bättre och jobbar mer effektivt.

Synen står för 80% av våra sinnesintryck och bra synförhållanden har större betydelse än man kanske tror. Med åldern ökar vårat behov av ljus för att se bra. En 50 åring behöver dubbelt så mycket ljus som en i 20 års åldern.

God synergonomi handlar om att skapa goda förutsättningar  för att motverka risker för besvär eller för fel och olyckor. Ofta krävs det inte så stora åtgärder för att förbättra synförhållandena avsevärt.

Måste man anpassa individuellt?

Det är en mycket god idé. Vi har ju dels belastningsergonomin men också kognitiv ergonomi. Belastningsergonomin innefattar allt om arbetsrörelser, arbetsställningar och fysisk belastning hur dom påverkar muskler och leder i våra kroppar. Men kognitiv ergonomi innefattar mer om vad som händer när vi tar in och tolkar information och samspelet med andra människor och teknik. Så att även ta med fler parametrar som påverkar oss är väldigt viktigt. Klimat, ljud och ljus, för hög eller låg temperatur, dålig ventilation och så vidare. Det är viktigt att se över samtliga aspekter då vi som individer påverkas olika mycket av olika saker. Därför ska man i största möjliga mån anpassa dom sakerna efter den enskilda individen.

Idag vet vi att för mycket stillasittande ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar så en bra belastning karaktäriseras av återkommande variation i belastning och balans mellan aktivitet och återhämtning.

Arbetet bör organiseras så att det finns uppgifter som bryter stillasittandet eller att man växlar mellan att sitta och stå flera gånger om dagen.

Vad händer i kroppen när vi rör oss?

Dels ökar syresättningen till hjärna, muskler och leder, men vi mår även bra av muskulär aktivitet. Det håller igång cirkulationen i kroppens olika delar. När vi rör oss så smörjs våra leder av ledvätskan och ämnesomsättning i brosk och diskar underhålls liksom rörligheten i ryggraden. Om vi sitter mycket minskar blodgenomströmningen vilket leder till en ofullständig slaggprodukts hantering.

Försök att stå en stund direkt efter lunchen, för att om du fyller magen med mat och sedan sitter framåtlutad över datorn så ökar buktrycket och gör det svårt för diafragman att röra sig nedåt för att det inte finns plats. Står du en stund efter maten hjälper man mag-tarmkanalen och andningsapparaten får en chans att fungera obehindrat.

Kan vi rekommendera nån produkt?

Prova stolen Ergonomisk Sadelstol, BackApp 2.0. Oavsett om du redan har ryggproblem eller bara vill förebygga så är en Back app stol en riktigt bra investering. Att öka sin core styrka medans man arbetar är en genial idé och kan rekommenderas till alla som sitter mycket i kontorsmiljö.

Även ett elektriskt höj och sänkbart bord är ett måste för dig som sitter mycket på arbetet. Då kan du variera din arbetsställning under dagen mellan att allt från att sitta till stå/sitta till att stå. Då får du mesta möjliga variation.

En ståmatta skulle jag också rekommendera varmt, då den fördelar trycket och är spänstig vilket gör att du inte blir lika trött i benen och fötterna dom perioderna som du står upp under dagen.

Sitter du ner mycket är Herman miller aeron stolen en av storfavoriterna. Det är en av våra mest sålda stolar. Med sin justerbara framkantsgunga och ryggstöd får du tillbaka svanken och ryggen får sin naturliga kurvatur, därför behöver man inte ens ett nackstöd.

HÅG Capisco 8106 eller Håg Capisco 8107 är en annan av favoriterna som vi starkt kan rekommendera. Det här är ju bara ett axplock ur vårat sortiment, så läs vidare om alla våra produkter på hemsidan för att få fler förslag. Prata alltid med oss, vi hjälper dig!

Så alltså, tänk över:

  • Hur får jag mer variation i mina arbetsuppgifter?
  • Kan jag lägga in fler pauser under min arbetsdag för stretch övningar eller en bensträckare? Det gör mycket för kroppen!
  • Har du ett höj och sänkbart skrivbord?
  • Vad kan du påverka på din arbetsplats när det gäller dessa frågor?
  • Kan du kompensera med fysisk aktivitet på fritiden för att hålla kroppen igång?

Så slutligen, bra ergonomi lönar sig för alla i längden, tänk på det!

Related Posts