Whiteboard skrivtavla Lintex

Hur väljer man rätt Whiteboard tavla?

augusti 19, 2019 | Whiteboards | Jenny Nord

Vad tänker du på när jag säger whiteboard?

Whiteboard tavlor, då får du säkert genast upp en bild av skolornas klassrum. Där den flitigt används idag. Vilket också troligtvis är vårat modernaste sätt att skriva ner för snabb och lätt inlärning idag.  Men sätten att förmedla sig på har genom åren varit många. Ända tillbaka till tiden då vi gjorde grottmålningar för att föra fram ett budskap eller berätta något. Till användandet av sand och lertavlor. Under antiken och medeltiden använde man sig av vaxtavlor, vilket huvudsakligen bestod i en träram som man hällde i vax i. När vaxet stelnat kunde man göra sina anteckningar i det med ett skarpt stift, när anteckningarna sedan blivit inaktuella, smälte man helt enkelt om vaxet för att använda den på nytt.

Griffeltavlan

Lite längre fram kom även griffeltavlor, som är ett typ av skrivdon som är föregångare till svarta tavlor som har använts i minst ett årtusende. Den var gjord av svart skiffer och var avsedd att skrivas på med griffel eller kalkkrita. Svarta tavlan som sedan blev en uppföljare, fanns till slutet av 1900-talet som standard i västerländska skolsalar. I utvecklingsländer är den än idag ofta den huvudsakliga gemensamma skrivtavlan i skolsalen. Problemet med svarta tavlans kalkkritor är att det bildas ett fint damm som kan ge upphov till allergier och skapa problem för elektroniska apparater. Sen kom den första whiteboarden.

Tavlan som fick sitt stora genombrott under 1900-talet

Det sägs att krigsveteranen Martin Heit upptäckte att man kunde skriva på fotonegativ med tuschpennor, medans han jobbade med fotografisk film. Vilket i sin tur ledde till att han utvecklade den första whiteboarden i mitten på 1950 talet. Han använde sig då av samma material som fotografisk film. Men efter att hans första uppfinning gick förlorad i en brand, innan han presentera den för en bredare marknad, sålde han sin uppfinning till ett företag som hette Dry-Mark company, som började marknadsföra den till skolor på 1960 talet. Men dom var både dyra och svåra att rengöra. Först under 1990 talet fick tavlan sitt stora genombrott. Och allt sedan dess har den gjort en klassresa och finns nu i en mängd olika utföranden och modeller.

Hur används tavlan idag?

Idag är väl den näst intill en självklarhet på vilket kontor, mötesrum eller i en receptionsdisk, som helst.

Alla vet att det som skrivs inte kommer sparas så det gör den till ett friare medium. Eftersom färgen på pennan är vattenbaserad, kan man lätt sudda bort det man skrivit utan att lämna något spår. 

Den är ett perfekt redskap att använda sig av till allt från: presentation av idéer, påminnelser, snabba skisser, anteckningar till brainstorming i mötesrummet. Man kan enkelt använda den för att skriva ner dina tankar och suddar även ut dom på nolltid. Den kan  användas om och om igen vilket gör den väldigt lätt att arbeta med.

Vad ska man tänka på?

Det finns en del saker ni ska tänka på innan ni införskaffar eran whiteboardtavla. Hitta en tavla som passar just era behov bäst. Stil och estetik är viktigt för helheten. Tavlan ska såklart göra sitt jobb, men även passa in i den miljön den kommer att befinna sig i. Idag är det enkelt då det finns en hel del att välja på.

Idag hittar du whiteboards med:

Men tillbehör till min whiteboard, var hittar jag det?

Vi har alla tillbehör till din whiteboard, så som tuschpennor, suddar, pennhyllor, magneter, magnettejp osv. Men allt detta hittar du på våran hemsida och kan läsa mer om där.

Var ska den användas?

Om vi återkommer en stund till var själva skrivtavlan ska användas. Har du t.ex tänkt dig att ha den i en kontorsmiljö kanske det är lite viktigare att ta ut svängarna och välja en mer professionell modell som både är reptålig och har hög kvalitet. Mattare skrivytor går även bra att projicera på med en projektor. Eller som en stilren glastavla, som kanske smälter in i miljön mer och blir som en läcker inredningsdetalj?

Företaget Lintex t.ex, tillverkar bland annat dessa glastavlor. Där handlar det om omsorg av varje detalj och dom finns dessutom i 24 utvalda färger. En glasskrivtavla med bra kvalitet har oftast tjockare glas, är magnetisk och har en mindre reflekterande yta mot användarna.

Modell?

Vilken sorts känsla ska tavlan ge ditt rum?

Vill ni ha en med traditionell ram runt eller kanske en av våra Air-tavlor som har fasade vita kanter som ger känslan av att tavlan ”svävar” på väggen. Eller varför inte våran Air lines tavlor som är en färdig linjerad tavla med fasade vita kanter. De diskreta grå linjerna för tankarna till ett traditionellt skrivblock. Strecken är en del av tavlans emalj och försvinner alltså inte när man suddar och har samma hållbarhet som den vita skrivytan.

Olika modeller

En annan modell är Acoustic board.  En skrivtavla som innehåller 30mm ljudabsorberande material, som i kombination med den hårda ytan skapar en unik ljudabsorption. Lite som att slå två flugor i en smäll om man även vill minska på ljudet i lokalen.

Eller varför inte våran Air Flow wall, en glastavla med en unik rundad flow form. Som helt saknar raka linjer, finns även den i 24 utvalda färger.

Ni kanske mera är i behov av en whiteboardtavla på hjul som är flyttbar? Det passar ju perfekt för kontoret som har konferenser och möten i olika rum och där tavlan enkelt kan rullas till det rum ni använder just då, att sätta upp en skrivartavla i varje rum kan ju bli kostsamt.

Oändliga möjligheter

 Som du ser är möjligheterna nästan oändliga och jag råder dig därför att läsa mer om alla olika modeller på våran hemsida.

Tänk dock på vilka förutsättningar ni har på eran arbetsplats. Beställer man en större tavla måste man tänka på att den ska gå in i trapphuset eller hissen. Men även att den går in genom dörrar och olika vinklar i ett rum för att slutligen få den på plats.

Banbrytande material

Silk-glass som våra glastavlor är tillverkade i, är ett banbrytande material med en silkeslen yta. Inga reflektioner och precis lika bra att skriva och sudda på som vanligt glas. Men den är tillverkat i så kallat optiskt glas som har en extra låg järnhalt och ger ett klart glas utan gröna toner.

Dom flesta tavlorna har en garanti på 30 år på skrivytan.

Dom är e3 certifierade, vilket innebär att dom är till 99% återvinningsbara, vilket är bra då vi även tänker på miljön. Nu har ni fått lite att tänka på, så nu är det bara att gå in och välja och vraka bland alla modeller av det som kommer passa in bäst på just eran arbetsplats. Lycka till!

Information

Nu hoppas vi att du fått lite inblick om whiteboards, skrivtavlor. Behöver du hjälp med vilken som passar just er så ring, chatta eller skickat att mail till oss så hjälper vi dig vidare. Vi har även prover i vårt Showroom. Välkomna.

Related Posts

No data found.